Tycker du att dina fyrfynd är livlösa?? Montera in en liten lampa och du kan vila ögonen på den om kvällarna.
Här är ett förslag till automatiken för att styra lampan. Med moderna komponenter så behövs inte mycket för att styra lampan. En microcontroller, fotomotstånd, en drivtransistor och lite strömförsörjning, så har vi en fyrautomatik.
Microcontrollern är en liten dator med inbyggda in och utgångar, och den kan betydligt mer än vad vi behöver till fyren. Vi behöver fyra anslutningar förutom spänningsmatningen. Fotomotståndet, sköter fyrmästarens arbete, den tänder fyren vid mörker. En utgång till att driva transistorn/lampan, samt två ingångar som ger dig möjlighet att välja mellan fyra olika karaktärer på blinkningen.
Det går att efterlikna en roterande fyrs blinkningar genom att "smyga" lampans tändning och släckning. Detta sköter programmet i kretsen genom att pulsstyra lampan.
En vanlig julgranslampa 15V 3W passar ofta i en dekorationsfyr, dessutom liknar denna krusiga lampa ett linssystem. Och en överbliven 9-12V = med minst 400mA nätadapter passar fint till strömförsörjningen.
Vill ni ha mer information, om programmet, kretskort osv. skicka mig ett mail på sm7ucz@ssa.se OBS jag har inga fyrar till salu! Endast elektroniken.

Modellfyr av trä
Kretsschemat med processorn som sköter fyrmästarens arbete
Modell med fasadbelysning

Modell av Svenska Högarna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

.

.

 

 

 

 

Kretskortet med byglings "pluttar" för olika karaktärer.

Tillbaka