KEY-TRX

 

En "nästan" komplett 80 meters rig, här utrustad med optionen frekvensräknare. Följande funktioner följer med på EK-PLANKAN: VXO, QSK, TX-offset, högtalare och inbyggd nyckel. Matas med 12V och uteffekten 0.5 - 1W i 50 ohm direkt på BNC-kontakten.

 

Klicka på bilden för större schema.

 

En lite mer närgången bild. Den skarpögde ser genast att denna är uppchippad. Här sitter två stycken 2N3866 i slutsteget. Det är giftiga transistorer som höjer uteffekten 100% till ganska exakt 1W. Komponentplaceringen följer i stort schemaritningen. De gröna motstånden med en svart ring är "Noll-motstånd" eller, mer estetiska byglingar. Komponentvalet är efter min källartillgång. Vissa komponenter är kanske svåra att uppbringa idag. Det säger lite om min ålder...

 

VXO

 

Oscillatorn är i botten en normal kristalloscillator. Tidigt började amatörerna att använda en vridkondensator under kristallen. Det blev då möjligt att bogsera frekvensen någon kHz, inte mer. I SPRAT, Engelska GQRP-klubbens tidning, hittade jag kopplingen till höger. Nu har jag inte upphovsmannens namn tillhanda. Men genom att använda två lika kristaller parallellt och laborera med några drosslar i serie så blev det helt plötsligt möjligt att skjuta kristallfrekvensen neråt ca 100kHz. Självklart ju mer frekvensen puttas neråt, ju ostabilare blir oscillatorn. Det går bara att justera frekvensen neråt, aldrig uppåt. Min platta visar ca 3500 - 3560kHz. Istället för att använda en vridkondensator har jag här användt en kapacitancediod. CD1, MV1662 är en "mellanvågsdiod" den klarar en kapacitanceändring mellan 30 - 250pF med 0 - 9V. Oscillatorn driver sändaren och mixern i mottagaren.

 

DRIVER HF AMP

 

Utgångseffekten från oscillatorn räcker inte till att driva slutsteget direkt. Q3 fungerar både som buffer och driver. Med hjälp av P3 kan uteffekten justeras. Men, samtidigt justeras TX-offset. Buffern är inte perfekt. Detta utnyttjas som TX-offset. TX-offset önskas i häradet kring 800Hz. Om uteffekten drives upp ökas också TX-offset. Här får det bli en balansgång. Bara veta att det ligger outnyttjad nyttig effekt ...

Utgångssteget, Push-Pull beskrives galant av SM0VPO på hans hemsida

Utgångsfiltret L4 och L5 rensar bort övertoner från sändaren. Det vore illa om man fick svar på 40 metersbandet när det ropas på 80 meter!

 

Mottagaren / Mixern

Själva mottagaren består enbart av en ringdiodblandare. Den beskrives också utförligt av SM0VPO Antennsignalen kommer ofiltrerad oavstämd direkt till mixern. Dioderna D1 skyddar mixern från egna sändaren och starka antennsignaler. Oscillatorsignalen behöver lyftas upp rejält. Dessa blandare kräver minst 10mW oscillatorsignal.. Mixern har flera fördelar, bl.a storsignalegenskaper. Men den har stor förlust i signalgången.

 

AF AMP

 

Signalen från mixern måste förstärkas rejält. Förförstärkarkretsen Q7 och Q8 hittade jag i en tysk tidning. Den lovar 65dB gain. Det är mer än vi behöver. I Q10, Q11 och Q16 omvandlas impedansen så att en högtalare kan drivas. Vid sändning så tystas förstärkaren via mute till 0V när nyckeln tryckes. Allt detta förklarar Harry SM0VPO på sin hemsida.

Ja... hur förklarar man detta??

 

Sidetone

En enkel oscillator som ger en ren sinuston med ca 800Hz. Oscillatorn startar när nyckeln pressas.

Layouten, ej i skala!

Hjälplig placering av komponenterna

 

 

Lite bilder

 

 

Testning av riggen

Leif, SM7MCD har QSO med SM7FCU. Efter detta QSO funderade Leif på ett projekt, som senare blev en studiecirkel hos KRAS, Kalmar Radio Klubb.

 

Tore, SM7CBS har oxo QSO med SM7FCU

 

Konstruktören själv.. har oxo QSO med SM7FCU

 

Undrar om Elsa studerar radion eller bullen??

 

Här bakom finns lite närgångna bilder på projektet...

 

Return