The Timber TX

English

 

Är det möjligt att bygga en sändare från en 1" x 4" råplan bräda??

Råplan?? Betyder att brädan är hyvlad på tre sidor. Frekvensstabiliteten blir inte jämnare på grund av hyvlingen, det är mer en estetisk fråga.... Med lite sprängtråd till antennspolen. Mässingsbit till nyckeln. Fem stycken "köpeskomponenter", sex med rörhållaren. Har här användt ett batterirör, DL94/3V4. Men även andra rör passar i kopplingen. Det behövs: en kristall, ett motstånd, en kondensator, en vridkondensator, lite tråd för att få kopplingen att fungera. Den mörka trästycket, en ekbit, ska bli telegrafinyckeln.

Till telegrafinyckeln behövs en knopp på nyckelarmen. En M3 skruv gängas in i biten där vi tror att mitten är. Sågar av skallen. Hjälper till att få den nästan rund med kniv, bandsåg eller vad som står till buds.

Montera den i en borrmaskin. Här har jag "svarvat" knoppen med hjälp av en vanlig metallfil.

Nyckelarmen behöver få en knäck. Ideen kommer från Paraset tranceivern. Fila ett urtag i en metallbit. Här är det aluminium som har användts.

Nyckelarmen pressas till i urtaget med hjälp av ett skruvstycke och en borr på 2 mm.

En motbricka tillverkas. Mellan nyckelarmen och brickan låses axeln till nyckelarmen. Antingen gängas brickan, eller så användes skruv och mutter. Fritt val.

Huset till nyckeln sågas till med bågfil, bandsåg eller vad som finnes. Filas jämn. Provmontering av axeln, vilken består av en 2mm svetstråd i detta fall..

 

Några mässingsbitar filas till för nyckelkontakterna och slaglängdsjusteringen.

 

Till fjädringen får mamma släppa till ett gummiband Leta i kökslådorna.

 

Gummibandet träs till undersidan där det låses med en vanlig tändsticka. Är fjädringen för svag, så snurra på tändstickan, som på ett flygplan med gummimotordrivning.... Den svarta tråden är matningen till nyckeln från "0" matningen av anodspänningen.

Kontakterna är vanliga mässingsskruv, kanske inte så lämpliga för långa telegrafimeddelanden, de ärgar. Men vem tror att det blir så många meddelanden?? När sändaren är provad några gånger så ställs den undan för nästa projekt....

 

Nu fortsätter vi med projektet. För 3.5MHz så lindar vi 20 varv av "sprängtråden" runt brädan. Kanterna är lite avfasade. 20 varv gav ca 20uH vilket låter bra för 80 metersbandet. Över den "kalla" änden lindas tre varv för antenn anslutningen. Det blir ca 50 ohms utgång. Nu har spolen lindats runt chassit. enkelt och billigt. Men som Leif/-MCD påpekade...använd inte "järnek" i plattan, det påverkar induktansen i spolen...

Närbild på "alla" komponenterna......

 

 

 

Också det färdiga resultatet. Anslutning av batterispänningarna sker på skruvarna

Mycket enklare än så här kan inte en sändare bli. Utan den lilla tråden, lindad runt anodanslutningen, ville inte sändaren starta ordentligt.

Utteffekten är beroende på hur många 9V-batterier du kopplar i serie. Med 8 stycken batterier fås 72 volt vilket ger ca 220mW ut i en 50 ohms antenn. Provade lite kort med 230V, max vad mitt aggregat ger, så kom det ut ca 3W!! Men det tål inte röret i längden!

En liten förbättring kan enkelt göras, att montera en 2.2mH drossel i serie med motståndet. 20k motstånd shuntar kristallen. Denna förbättrring ger 250mW ut vid 72V

Layout över montaget

Return