Stirlingmotorn

Principen uppfanns av Robert Stirling 1816. Motorn kallas både Stirlingmotor eller varmluftmaskin. Den bygger på att varm luft expanderar och kall luft minskar i volym. Stirling ville ha ett alternativ till de farliga exploderande ångpannorna.

John Ericson lade ner en förmögenhet och offantligt med tid på att utveckla sin varmluftmaskin på 1860-talet. Men han var före sin tid. Han hade säkert behövt bättre material.

Idag har svenska ubåtar Stirlingmaskiner. De tillför värme med produkter vilket ger vatten som avgaser, vilket sen kan pumpas ut utan att röja ubåtens läge.

Små minikraftverk tillverkas idag där man bland annat använder biogas som värmekälla. Även solen kan användas som värmekälla.

 

 

 

 

Misslyckat projekt

 

2006 års julprojekt blev inte riktigt lyckat...förutom att ölen var god. Jag försökte att göra en varmluftsmaskin av burkarna, Det finns många siter där det är ett flertal olika varianter på detta tema. Det var nästan att maskinen gick själv. Det var för stora friktioner i lagringarna. Kolla här hur det egentligen skulle fungera. Och här är en liknande "kuf" som jag