OC44 Transmitter

 

Den här krabaten var "State of the art" på 50-talet. Idag har den bara nostalgivärde. Den röda punkten indikerar kollektorbenet.

 

Det har legat ett urklipp i min pärm sedan 60-talet av en artikel om en sändare med två transistorer. Den ska jag bygga... nån gång...

Nu är den testad! På bänken. I brist på transistorhållare tog jag en 8 pin DIL sockel.. De här transistorerna är känsliga för övervärme från en lödkolv. Och jag hade endast två transistorer i min junkbox.

 

Under åren har tejpbitarna torkat, pappret vikits och hålslagits. Ett tecken på att det har lästs åtskilliga gånger.

 

Enligt mitt tycke så har det insmugit sig ett fel i artikeln. Spolen är felvänd. Det borde vara mindre antal varv till kollektorn på transistorn. Transistorn är lågohmig. På min ritning vände jag spolen.

Den svängde igång direkt! Borde köpa en Trisslott! Trimmade in kondensatorn. Och fick ut lite effekt i 50 ohm enligt tabellen nedan.

Det är stor spridning mellan de två exemplar jag hade i min låda. Hfe mätte jag till 45 och 70 och det ger tydliga utslag på uteffekten. Jag skiftade transistorerna mellan mätningarna. Högre än 9V vågade jag inte testa. Mot dagens transistorer är datat ganska blygsamt. De användes först i mellanvågsradioapparater som ersättning av rören.

VCBO =15V

I(C) Collector Current=10mA

Absolute Max. Power Diss.=83mW

I(CBO) Max. (A)=10uA

h(fe) Min. SS Current gain.=100

@I(C) (A) (Test Condition)=1.0mA

@V(CE) (V) (Test Condition)=2.0V

f(T) Min. (Hz) Transition Freq=15MHz

 

Return