Luxor R12

 

Detta var morfars radio som han hade i stugan på Haraholmen utanför Piteå. Stugan var strömlös och morfar husbehovsfiskade, och han lyssnade alltid på väderleksrapporten, därefter åkte locket igen med en smäll! Batterierna var dyra. Apparaten stängs automatiskt när locket slås igen. Detta hände sig i slutet på 50-talet och lite i början på 60-talet. Morfar fick senare en transistorradio.

Haraholmens hamn skulle byggas ut, så morfars arrende blev uppsagt, stugan skulle bort. (med hjälp av brandkåren!) I samma veva dog mormor (1974) och morfar skulle sälja huset i Munksund. Morfar tog mig avsides..".ta denna! men säg inget!" Så jag har gömt radion, men nu 35 år efteråt kan jag bekänna.

 

Radion har mellanvåg och långvåg. Morfar lyssnade på långvåg... Men vi kusiner passade på att smita in och lyssna på P2 som då var nystartat. Problemet var att P2 sändes på mellanvåg. Ibland blev vi överaskade av att morfar kom in från sin vedhuggning eller vad han nu höll på med, varför vi fick lägga igen locket snabbt. Då blev vi ertappade när han skulle lyssna på sina nyheter.... "ungar...ni bränn batteria!"

 

Inga märkvärdigheter, bara mellan och långvåg.

 

Såg aldrig att mormor tittade sig i denna spegel....

 

Sist jag provade, så fungerade radion. Tillverkad 6 juni 1955.

 

Några gummisnoddar är utbytta.

 

Alla etiketter.

 

Schema som jag fick från Luxor på 70-talet. Och här finns pdf

 

Luxors servicebok med apparater från 1939 till 1947. Laddas här

 

 

Fältradio 22F

Armens fältradio, för staber och soldatförläggningar. Tillverkade 1939-40. Men av vem?? Det går inte att härleda någon beteckning.. Hemligt projekt?? När jag fick radion på 80-talet så var den ganska skabbig, så jag putsade och lackerade upp den. Kanske var dumt?? Men XYL accepterade den då, så att den fick en plats i vardagsummet! Har provat, och den har fungerat. Men i dag ser sladden väl uttorkad ut.

Siemens?? Nu har jag fått indikation på att det är Siemens som har tillverkat dessa apparater.

 

Chassit är inrymt i en stadig låda av ek.

 

Den tidens intressanta stationer. Hmm Karlskrona längst till vänster...

 

Ett miserabelt bygge på billigt papperslaminat. Om det nu var priset eller elsäkerheten som avgjorde. Apparaten är likströmskopplad, så beroende på hur stickproppen vrides i vägguttaget så blir chassit spänningsförande mot jord.

 

Det går att koppla om mellan 110V, 125V och 220V. Apparaten fungerar både på likström och växelströmsnät. På den tiden fanns många lokala små kraftverk.

 

 

Det närmaste jag kunnat hitta schema med de rör som finns i apparaten är detta Luxor. Apparatplaceringen är dock inte lika på chassit. Är det någon som vet vem som tillverkade fältradion??

 

 

 

 

 

Return