1.5V Transmitter

Hur kan man få för sig att experimentera med en sändare med endast 1.5V matningsspänning?

Karl-Olof, SM3CLA önskade sig en sändare på 3.5MHz, och dessutom med VFO till sina experiment med citronbatterier, ångmaskiner, solceller osv.. Han använder saften från citroner som elektrolyt mellan koppar och zinkplåtar. Detta ger ca 1V med lite mA. Efter att ha provat olika kopplingar av oscillatorer, de flesta slutade att svänga strax under 3V, så fann jag en koppling i SPRAT, den engelska QRP-tidningen. Efter lite modifieringar så svängde den ner till ca 0.7V.

Från GQRP-Sprat nr 92

Efter att ha testat med olika FET-transistorer så fann jag att J310 var vassast, andra fungerade också med lite lägre effekt Uteffekten är blygsam, ca 1mW i 50 ohm. Den blev hörbar tvärs över byn, men inte mer. Med 3V blev det lite högre effekt, ca 3mW. Vid ännu högre spänning så stannade den. Kolla här...Karl-Olofs bragd....130km på 1mW! .

The Lemon Transmitter

Nu började planerna att lägga till ett slutsteg, också drivet av 1.5V, D-Cell, batteri. Därav namnet. Vid denna låga spänning så uppför sig inte transistorerna som tänkt. Det blir låga impedanser på bas och kollektorn. Normalt är kollektorimpedansen U*U/Pout*2. (Spänningen i kvadrat genom dubbla uteffekten). Men nu blev den betydligt lägre. Det blev laborerande med olika kärnor och varv för att få upp uteffekten. Driveffekten är sändaren ovan med 1mW. Jag kunde max få ut ca 25mW med två transistorer i push-pull koppling. Transistorerna behöver vara matchade så att de driver lika, annars blir det konstiga övertoner. Steget går i klass AB, alltså lite förspänning på basen, för att hjälpa till vid den låga ineffekten. Efter testen till Agne, -FGG på andra sidan byn så blev betyget S9 +20dB, mot tidigare hörbart med 1mW. Med 3V så ökar utteffekten drastiskt till ca 150mW. Vid högre spänning storknar oscillatorn. Ragnar SM7XGF fixade träplattorna i ädelträ åt mig. Eftersom det är toroidkärnor i konstruktionen så blir den inte speciellt "handkänslig". Märkbar frekvensändring blir det först när man petar på komponeterna.

The D-Cell Transmitter

Sändaren på linoljat valnötsträ

Sen fräste jag in plats för två batterier på undersidan, nu är riggen komplett....anslut antennen och du är QRV med 150mW Knoppen är från Biltema, knoppar till skåpsluckor, 6st för 40:- VFO-ratten är från Karl-Olof's persiennsnören.

Med infrästa batterier i bottenplattan

 

Du får gärna fråga.......men jag har inga byggsatser, komponenter eller kretskort till salu, men använd gärna ideen fritt...... här är kretskortet och här är layouten. Men som sagt...layouten passar komponenterna från min junkbox. BHIAB har J310 transistorn bl.a. Prata med Lasse/SM5BOQ om toroidkärnor.

Här är en hjälptabell i 50 ohm systemet.

Return