Candle light......

 

Denna ljusstake inköptes hos Röda Korsets Kupan för 10 kr. Skulle den gå att modifiera till en elektronisk ljusstake??

Till exempel med att montera ett "stabbrör". Dessa rör användes normalt till att stabilicera spänningar i rörapparater. Detta rör 0D3/150C3 håller spänningen stabilt kring 150V. I drift så glimmar det med ett rosa sken. Detta ska vi nu ta fram på ett enkelt sätt.

Denna krets hittades på nätet, men var?? Här reduceras strömmen genom stabbröret via ett motstånd på 5k. Ohms lag säger att det blir varmt!

Om vi istället reducerar strömmen via en kondensator så får vi "wattlös" effekt i kondensatorn. Strömmen och spänningen ligger inte i fas, därför utvecklas det ingen värme. Därefter likriktas strömmen till stabbröret. Med 2 stycken 1uF kondensatorer i serie blev strömmen ca 35mA. Röret arbetar mellan 5 ...... 40mA. Ju mer ström, ju mer lyser röret.

Nu är det lite onödigt att ljuset brinner på dagen. Med en lite modifiering så släcks ljuset. Ett ljuskänsligt motstånd och en spänningstålig transistor fixar detta.

 

 

Och så här ser det ut i mörkret.... inte så starkt men det glimmar i ett vått öga.....

 

Glimlampa

 

Eftersom det inte var någon större hit med stabbröret, inte mycket ljus kom fram, så hittades en glimlampa med E27 sockel och med 110V spänning.

Glimlampan vill gärna ha växelström över sig, men transistorn gillar hellre likström .... Så strömmen genom transistorn likriktas i bryggan. Transistorn och fotomotståndet sköter tändning och släckning. Om det inte går någon ström genom transistorn så kan det inte gå någon ström genom glimlampan heller.

 

 

Ett violett ljus sprider sig i rummet......

 

Return