Vi får nog påstå att radiostationen kördes på budgetnivå. Alla instrument som behövdes, byggde Bernholm under den tid han satt vakt under sändningarna. Alla instrument fick ett byggnummer. Och varje byggnummer bokfördes noggrant med ritningar i ritningspärmen. Pärmen är svår att kopiera. Han använde allt i pappersväg han kom över, och räckte inte det så klistrade han ihop flera papper. Det vi kunnat kopiera har vi gjort.
Vad vi har kunnat konstatera på de gamla fotona, så köpte Bernholm QST (Amerikans amatörtidning) tidigt Och prenumrerade på flera svenska radiotidningar. Flera av Bernholms instrumentbyggen har återfunnints i dessa gamla tidningar.
Alla apparater sparades inte efter Bernholms död. Men de är dokumenterade.
Några av apparaterna har sonsonen Stig Bernholm i sin ägo, övriga har Karl-Olof i Gävle.
Från denna delförstoring (1925) från Bernholms skrubb finner vi en ansenlig mängd radiotidningar. Och mitt i står en vältummad engelsk ordbok. Bernholm var utbildad elektriker. Så vi kan anta att han hade skrala kunskaper i Engelska. Senare under kriget översatte Bernholm hela amerikanska radiohandböcker, med text och ritningar! kolla här på Jones Handbok från 1936. Ett mästerverk. Vi var några amatörer som byggde en sändare från denna Jones handbok. Dessutom översatte han ARRL, Amerikanska radioorganisationens årsbok 1940. Den har vi inte pdf:at.
Detta är Bernholms rörprovare. och som allt annat är den noggrant dokumenterad här. (8mb pdf)
Bilderna nedanför är på prylar som Karl-Olof har i sin ägo efter Bernholm
Hemmagjorda instrument... vågmeter 3.3 - 12.5 meter 90Mc - 24Mc 1952. Denna tillhör hans amatörutrustning.
Ytterligare ett hemmagjort instrument, men vad?
Hemmagjord rörprovare??
Antennavstämningen
????
Sven Bernholms instrument från Gustafsgatan 1A. Han har märkt ett av instrumenten med sin signal SM3RN.
En av kontrollhögtalarna som kan skymta på några av bilderna från kontrollbordet i radiostationen.
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Det där med att mäta frekvensen innan direktvisande frekvensmetrar kom, hade sin svagheter. Här har Bernholm dokumenterat detta. Den 24/4-30 levererade Televerket denna apparat. Kontrollstationen i Enköping höll ett vakande öga på alla sändare i Sverige så att de höll sig noggrant på rätt frekvens.
Dessa rör har sonsonen Stig Bernholm i sina gömmor och bilderna är från honom.
Sändarröret från 1925
Första sändarröret. nästan 40W glödeffekt!
Beteckning: Z3-1034 Vf = 8,2 V If = 4,75 A Va = 1000/2000 V Ia = 150 mA max = 120 W m = 24 (uppmätt Bm) Bm = Bernholm signatur
Oscillatorröret/generator Philips ZIIBi första sändaren 1925!
Oscillatorröret Philips ZIIB i första sändaren 1925!
10/20W vid 500V/1000V 6V/2.7A glöd.