SM3CLA/P
(Karl-Olof Elmsjö)

Hej!

Vill bara skriva några rader efter Portabeltesten. Ni undrar kanske hur det gick med mina prylar ? Säkert har ni kollat i Jan-Erics (hittillsvarande) resultatlista att jag o UCZ ligger sist ! Men det bär vi som män !
Hi

Hade dagen före varit ut till platsen och satt upp en inverted PL-dipol (2x18,5m med 4,5m 300ohms bandkabel samt därefter 75ohms ”skosnöre”) så på morgonen var det bara att koppla upp prylarna. Hade 5 sändare med mej. Alla för 80 m och alla under 1W! Som mottagare använde jag min IC-725.

Började med en TX på 180mW. Ett gammalt hembygge. Med VFO. Fick 599 från SK3BG

Nöjd med det kopplade jag in nästa TX: ACORN-sändaren med VFO, 200mW (SM7UCZ:s konstruktion) Fick 589c från SM5AZS Då visste jag att den funkade och därmed hade den ”gjort sitt”. Plats på hyllan!

Kopplade in ACORN-sändaren med X-tal. 250mW (SM7UCZ:s konstruktion) Fick 569 från SM5CCT/1 på Gotland. Skoj att träffa gamle Gävlebon Bengt på detta vis.

Nu var det dags för nästa Johnny-bygge. Nämligen 40mW-sändaren som drivs av två stycken 1,5V-batterier infrästa i bottenplattan. Den som (också) finns på ”Distrikt 3- sidan” Fick kontakt med SM3N (=SM3NXS) i Matfors. Den gode Sten var inte helt nöjd med tonen. Han sa: ”Du låter som en gammal rysk station. Vad kör du med?” Så gav han mej RST: 537c
Det kippade och frekvensen varierade i takt med att vinden blåste i och vajade antennen! Fördelen (?) med att låta så är ju att man är lätt att skilja ut från andra stationer! HI

Efter alla dessa ”lyckade” QSO:n (Tyckte jag i alla fall) var det dags för den sista SM7UCZ-sändaren. Den som har EN transistor (J310), är försedd med VFO (!!) och drivs av ETT STYCK 1,5Volts batteri, infräst i bottenplattan. För att vara säker på kontakt ropade jag upp SK3GK (SM3RMH) via repeatern. Han befann sig c:a 5 km från mej. Bad honom lyssna om han hörde mej. Jodå, vi kunde genomföra ett fullständigt QSO och jag fick 569. Jättenöjd med vad min lilla sändare på 1mW (= EN milliwatt!) hade presterat, var jag beredd att packa ihop. Mina drömmar för dagen var uppfyllda. Tävlandet som sådant intresserade mej inte så värst. Jag var ute efter att använda allas skärpta öron för att testa riktig QRP. DÅ hör jag att någon ropar på mej! Är det möjligt? Jodå det var mitt call! Motstationen var: SK3GA (med SM3DBU vid nyckeln). Döm om min förvåning, glädje och häpnad! Leif gav mej 559. Jag hade kört Gävle - Hudiksvall (13 mil ) på EN MILLIWATT!

Nu var dagen fulländad! Synnerligen nöjd packade jag ihop prylarna klockan 11.oo Brydde mej alls inte om att rigga upp antennen och stationen för 40 m. Bara en sak grämde mej och gör så fortfarande. Varför gjorde jag inte som jag hade tänkt först? Varför tog jag inte med en citron, citronpressen och de två Cu- och Zn- plattorna? Såg framför mej rubriken: ”Körde Gävle – Hudiksvall på en citron” Nu vet jag att det funkar med så låg effekt. Till höstomgången skall citronen vara med!

73 de SM3CLA / Karl-Olof

Tillbaka