Tre dagar i en Ark på Torneträsk

Den 11-12-13 maj 2016 tillbringade jag i en Ark utanför Stenbacken i Torneträsk.

En Ark får ha maxmåtten 2,5×1,6×1.8 meter och den skall stå på medar. Då är den mobil och behöver inget byggnadslov... De är oftast uppvärmda med gasol eller fotogen. Och helst så effektivt att det räcker att sitta i kalsongerna när det fiskas....

 

Medan andra fördedrar resor med flyg till varmare trakter, tar jag nattåget till Kiruna.

 

Reskomforten är lite trång när man skall dela utrymmet med främmande.

 

Upphämtad på stationen i Kiruna så är det 70km till Stenbacken. Lossning av skoter och kälke.

 

Arkplatsen ligger på en ö utanför Stenbacken. Några km skoterfärd över isen. Isen håller ca 60-70 cm tjocklek. Några sädesärlor hade redan hittat hit. Ripor hördes på avstånd.

 

Lite snöfläckar kvar i mitten av maj. Arkarna började att byggas under 1930-talet. Kirunaborna ville ut och fiska. Då fanns bara tåget som transportmedel. Vägen byggdes i början av 1980-talet. Så arken var praktisk att övernatta i och vänta på tåget till nästa dag. Dessutom står den på medar så att den med möda gick att släpa ut på isen för vindskyddat pimpelfiske. Idag med en snöskoter är det en enkel match. Samtidigt med att vägen kom så reglerades det upp med parkeringsplatser för arkarna i olika arkplatser. De sköts av Kiruna Jakt- och Fiskevårdsförening Efterfrågan på platser överstiger tillgången.

 

Jörgen fixar lunch.

 

Lunchen.... men telefonen är intressantare. Här uppe är det Telia som gäller. Med mitt Telenor så gick det att ringa om telefonen stod på en hylla, Så dålig täckning har Telenor i Norr. Att surfa gick inte.

 

Saiva njuter att sova på ljungen.

 

Frukost kl 06.00 i 0-gradig temp. Det var frost på bordet om morgnarna.

 

Jörgen rensar skoter och båtvägen från stenbumlingar.

 

Det ser ut att vara tomma/lediga arkplatser, men nix. Det betalas hellre 200:-/år och behåller en plats än att släppa den.

 

För mitt öga ser denna ark att vara större än maxmåtten på 2,5×1,6×1,8 meter. Och soldäckssjukan har spridits långt upp till trädgränsen. Arkarna tenderar att bli så tunga att inte ens en rejäl skoter rubbar dem.

 

Gammal matkällare

 

Varje arkplats har ett servicehus. Torrdass och sopstation.

 

Utsikten är skitbra från dasset....

 

Då var det nattåg hem igen.

 

Här kommer tåg 93 vid Kiruna nya Järnvägsstation.

 

return